Vesi on asia, jota meidän kaikkien tulisi pohtia vakavasti.
Tänä kesänä ajatuksiani on useasti hallinnut vesi, ympäri maailman sitä on ollut liian joko vähän tai aivan liikaa. Alkukesää täällä Suomessa leimasi paahtava auringonpaiste, joka kuivatti kaivot, nurmikot ja metsät. Otsikoissa eniten oli esillä metsien kuivuus, kun palokunnat ja vapaaehtoiset sammuttivat maastopaloja toisensa perään ympäri Suomen – myös täällä meillä Kirkkonummella ja jopa ihan lähellä keskustaa ja asutusta. Kuivuuden jälkeen alkoi sataa ja rankkasateet aiheuttivat taajamatulvia ja aineellisia vahinkoja. Onneksi Suomi on maantieteellisesti asemoitu niin, että todennäköisesti olemme tulevaisuudessakin turvassa syöksytulvilta, jotka aiheuttivat Saksassa ja Hollannissa jopa ihmishenkien menetyksiä, itämaiden tulvista puhumattakaan.
Seuraavien vuosien aikana kuntakeskustamme muovataan uuteen uskoon ja sitä ennen tulisi tehdä (tai toivottavasti on tehty jo) kattava suunnitelma siitä, miten taajamien ylimääräinen vesi tulevaisuudessa käsitellään niin, että siitä olisi meille ehkä jopa hyötyä. Omakotirakentamisessa on jo pikkuhiljaa herätty siihen, että sadevedet kannattaa ennemmin ottaa talteen ja hyödyntää kuivan kauden aikana, kun ohjata ne sadevesikaivoihin ja ojiin. Ratkaisu on oikeastaan hyvin yksinkertainen: vedet ohjataan katoilta rännien avulla maan alle kaivettuihin säiliöihin, joihin asennetaan uppopumput. Vettä voidaan näin myöhemmin käyttää kasteluun. Suuremmassa mittakaavassa kaupallisilla toimijoilla on jo ratkaisuja, jotka hyödyntävät vesimassoja ohjaamalla esim. hulevedet maa-aineksen läpi istutuksiin. Hulevesi vaatii aina puhdistamista ennen minkäänlaista hyötykäyttöä, oikein valitun maa-aineksen avulla puhdistaminen tapahtuu luonnollisesti, eikä puhdistamisesta aiheudu muita kuin perustamisvaiheen kustannuksia. Samalla taajamien viihtyvyyttä voidaan parantaa suunnittelemalla niihin uusia viheralueita ilman suurempaa huolta kastelusta.
Puhdas vesi ja sen puute tulee olemaan ongelma tulevaisuudessa myös täällä meillä tuhansien järvien maassa, ellemme jo nyt ala kehittämään ja hyödyntämään ratkaisuja, joilla hallita sekä pitkien kuivien kausien vesipula, että rankkasateiden aiheuttamat tulvat. Aktiivinen, ennakoiva toiminta mahdollistaa aina enemmän kuin jälkikäteen reagointi.
Kati Kaihlaranta
puheenjohtaja
Kirkkonummen Vasemmisto ry